Kender du det, at du prøver at være mindfull med dig selv, men dine tanker vil ikke lade dig være i fred?
Bare rolig – du er ikke fortabt. Det er en helt naturlig reaktion. At finde ro i sig selv skal nemlig trænes.
Vores hjerne er skabt til at holde os i gang. For når vi er på forkant, kan vi overleve. Sådan udviklede vi os i tidernes morgen til de mennesker, vi er i dag. Er der mad nok til alle? Hvor finder vi sikkerhed? Hvordan vinder vi tabt territorie tilbage?
Hjernen insisterer på, at du ikke skruer ned for tankerne, for det kan betyde død og ødelæggelse. I vores moderne og trygge samfund, har vi bare ikke behov for at være på forkant på samme måde som i gamle dage. Tværtimod udsættes vi for en overflod af stimuli, som kan true vores sundhed, hvis vi ikke hjælper hjernen med netop det, den har sværest ved: at holde en velfortjent pause.
Mennesket styres af tre følelsesregulerende systemer.
Drive-systemet, som får os til at præstere, forbruge og have travlt og som belønner os med dopamin for vores anstrengelser.
Trusselssystemet, hvor vi er på vagt imod fare og kan vælge at kæmpe, flygte eller fryse. Når vi er bange eller vrede udløses kortisol og serotonin i blodet, hvilket kan skade kroppen, hvis det ophober sig over tid.
Det beroligende system, hvor vi gennem afslapning og samhørighed med vore kære og naturen finder indre ro og glæde. Her udløses endorfiner og oxytocin, der er godt for kroppen.
Mange børn og unge er sensitive overfor alle de stimuli, de udsættes for i deres vågne timer. Det kan skade deres følelsesregulerende systemer og skabe uhensigtsmæssig adfærd.
For at trives er pauser i løbet af en dag derfor helt afgørende. Både for børn og voksne. Oplever du, at du er utålmodig, når du holder en tænkefri pause, eller at dit barn bliver urolig af at lytte til en Sanserejse, så er det hjernens helt naturlige reaktion. Når noget er kedeligt, er det ofte fordi, det er svært. At give hjernen en pause er en udfordring, fordi de fleste af os er utrænede. Og lige netop derfor er det så vigtigt.
At lytte til Sanserejser er altså mental træning, der lige som armbøjninger gør dit barn stærkere over tid.
Tine